Lider insan psikolojisi nasıl olmalı? İnsanlar nasıl bir lider arıyor?

Psikologların üzerinde durdukları bazı nitelikler sosyal psikoloji açılımında insanlar tarafından lider özellikli hissedilmesine ve lider olan bireyin de gerekli sorumluluğu yerine getirmesine katkı sağlıyor. İyi bir lider olabilimeyi gerektiren faktörler;

  • Kararlılık: İyi bir lider aldığı kararların arkasında durur. Belirsizlik ve tehlike anlarına karşı bir bağışıklıkları vardır. Dolayısıyla, olayları analiz ederek, belirsizlikler içinde karar verici ve sorumluluk alan bir psikolojisi vardır.
  • Yetkinlik: Liderler sürekli olarak çevrelerini beslerler. Eski tarihlerde besleme özelliği avcılarda idi. Bu durum günümüzde hakim bilginin faydalarını sezerek, aktarabilme ve konu üzerinde yetkin olabilme ile sahip olunuyor.
  • Dürüstlük; sağlamlık: Bu özellik liderlere güven duyulmasını sağlıyor. Bir lider için gereken en önemli özellik olarak dürüstlük, çevresinin performansını, istekliliğini ve bağlılığını arttırıyor. Saygıyı doğuruyor.
  • Vizyon: İnsanları aynı doğrultu ve amaç içinde tutacak bir vizyon sunabilmek ve bunu davranışlarla etrafa yaymak, hatırlatıyor olmak diğer temel özellik... Vizyonun zihinlerde sağladığı resim olmadan insanlar kaybolacak ve motive olamayacaklardır.

 Bu özellikler Fortune 1000 şirketleri tarafından da onaylanmış özelliklerdir. Bunlara ek olarak 2 madde büyük liderlerin özelliği olarak öne çıkar:
  • Alçakgönüllülük:  mütevazi olmak... Liderin öne çıkmadan takımın yarattığı bir durum olarak öne çıkmasını sağlarken daha içten bir duyguyu besler.
  • İnatçılık, azim, iz bırakan: Koşullara boyun eğmeyen, bir misyon için eylem gösteren, kendi kişisel fayda ve çıkarlarından sıyrılmış insan olabilme ve bu durumu yansıtarak hedefleriyle ileriye götürmek.


Bu özelliklerin tümü straightforward (bigFive karakter analizi) karakteristik ile uyuşuyor. Yapılan test ve araştırmalar ise psikolojik olarak insanların bu özellikleri patronlarından istediğini gösteriyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald's ın vizyonu

A brief history of McDonald's

Ultimate Loyalty Statistics