Bosco Verticale



Bugünlerde Milano şehrinin Isola mahallesinde alışılmadık bir bina yükselmekte. Bina şimdilik sıradan görünüyor. Her katta geniş balkonları olan, çok katlı bir yapı... Fakat içinde bulunduğumuz yılın sonuna doğru projenin "olağanüstü" yönü herkesin gözle görebileceği aşamaya gelecek. Şimdilik çıplak olan ilk binanın ve önümüzdeki aylarda inşa edilecek ikinci binanın balkonlarında "mini ormanlar" yaratılacak. Zira "Bosco Verticale" isimli proje ormanı andıran, balkonlarında ağaçların büyüdüğü iki yapıdan oluşuyor. Ve ismi "dikey orman" anlamına geliyor.

"Bosco Verticale" doğanın şehrin içine, üstelik şehirleşmenin sembolü olan gökdelenlerin içine entegre edilebileceğini göstermeyi hedefliyor.  Bina atmosfere yapılan salınımı azaltmak, serin ve ılımlı bir iklim yaratmak ve şehir kentleşmesine yeni bir vizyon sergilemek üzere planlanmış. Şehirleşmenin en büyük megatrend olarak görüldüğü geleceğimize yön verecek bir bina projesi niteliğinde…
Binaların kaba inşaatı bittiğinde ağaçlar her katta bulunan geniş balkonlara ekilecek. Balkonlar kademeli çünkü ağaçların da -genelde doğada olduğu gibi- birbirini tamamlayan farklı boylarda olması ve çalılar ile karışması planlanıyor. Böylece gölge ve güneş seven bitkiler, yine doğada olduğu gibi, birlikte yaşayacak. Doğa ile şehirleşme birlikte yükselecek.

kaynak:http://www.stefanoboeriarchitetti.net/?p=207

Yorumlar

  1. Lombardie bolgesinin baskenti Milano'da baslatilacak projeti ilk yorumlamadan neden Milano diye dusundum. Sehrin ilgi ceken yani italyanin en kalabalik ikinci sehri olmasina ragmen halka acik yerleri dogru stratejilerle degerlendirmis olmasi.(La ville où, il y a la plus grande aire urbaine du pays)avrupada bu konuda dorduncu sirada geliyor.

    GaWC,(Globalization and World Cities Research Network) ise sehri (villes mondiales) alpha kategorisinde siniflandiriyor

    Mimar Stefano Boeri hakkinda bilgi vermek istiyorum. Oncelikle mimar kimliginin disinda Domus yayinlarinda editorluk gorevini usleniyor.internationale d’architecture Abitare' da ise ekolojik konular ve sehir planciligi uzerinde calismalaraini surduruyor."atlas éclectique" adini verdigi calismasinda sehrin dogal dongude gecirdigi mutasyonlari ele aliyor.

    Bu projesinde de sehirde sadece gorsel degil yapilasmayla sure gelen bitki ortusunun adaptasyon ornegini ele aliyor.Aslinda yapmak istedigi gerekli dogal kosullari saglayip bunu bir farkindalik haline getirkmek ve estetik kaygisi tasimaksizin dogal yapiya saygi duymak.

    YanıtlaSil
  2. Katkın için teşekkürler. Verdiğin bilgiler konuya açıklık kattı. Şehirleşme: verimlilik, çevre, sürdürebilirlik hatta insan psikolojisini de oldukça etkileyen bir konu.. Günümüzde her yıl üretebildiğimizin 3 katını tüketiyoruz. Yaşamımızı daha verimli ve sürdürülebilir kılmak mecburiyetindeyiz. Umarım bu gibi projeler hak ettikleri değeri görür.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald's ın vizyonu

A brief history of McDonald's

Ultimate Loyalty Statistics