Nelson Mandela, Örnek Lider İletişimi


**

Nelson Mandela'nın bugün doğum günüymüş. Daha önceden postladığım bir videoyu paylaşmak istedim; Mandela'nın üstün karakteri ve babacan liderlik biçimini sergileyen inviction filminden bir kesit...
Mandela'nın en beğendiğim özelliği hayalini kurduğu bağımsız G.Afrika için yılmadan mücadele etmesi ve iktidar eline geçtiğinde bir çok sıradan lider gibi hırsına, ac gozlulugune yenilmeden insancıl, bütünleştiren ve babacan bir liderlik sergilemesidir.
-hatırlatma: 27 yıl Robben Adasında tutsak kalan Mandela, iktidara geldiğinde, İngiliz vatandaşlarına, hatta hapis kararını veren kişiye dahi olan bütünleştirici tavır sergilemiştir. Videoda da Belirttiği gibi, -"Bize ilham lazım François"- filmin en hoşuma giden yeri olmuştu. Mandela, toplumun birlik beraberlik içinde yaşayacağı, insanları bütünleştirecek bir ilham aramıştı. Bu içtenliği, onu milletinin ilham kaynağı haline getirmiştir. Umarım ki, dilerim ki, "Taraf olmayan bertaraf olur" vb.. yaklaşımlarla milletlerinin gözlerini boyayan ve diğer yandan da hayal kırıklığına uğratan düşüncenin yerini bu tarzda bütünleştirici, örnek teşkil eden düşünceler alır... Konuyu da fazlaca yanlara çekiştirip, anafikirden de uzaklaşmak istemiyorum. Mandela'nın doğum günüymüş. İyiki doğmuş; yaşamı, yaşamlarından anlam çıkarmaya çalışan bir çok insana evrensel bir lider, figür oldu.

**
Bu kesit aynı zamanda vücut dili iletişimine de örnek oluşturur. Konuya giriş biçimi, tam olarak istediğini François'ya belirteceği zaman konumunu değiştirerek işbirlikçi duruş dediğimiz -liderlerin de kameralara birlikte oturarak verdikleri klasik pozdur bu- çapraz oturma duruşuna geçer ve sorusunu sorar.. gibi... Bu konuda -vücut dili- daha fazla bilgi almak için,  Şerif İzgören'in Dikkat Vücudunuz Konuşuyor isimli kitabını tavsiye ediyorum.. 

Yorumlar

  1. tavsiye:
    "Taraf olmayan bertaraf olur" cümlesiyle ilgili daha derinlemesine, işin özünü kavramak isteyenler lütfen; Eric Hoffer'ın Kesin İnançlılar kitabını okuyun. Sonrasında akıl gözüyle durumları değerlendirin

    YanıtlaSil
  2. Model Leader Behavior: Invictus film scene
    Nelson Mandela invites the rugby team captain Mr. François Pinard. At 0.14, Mr. Mandela thanks captain for his visit and then firstly, he asked the captains ankle injury. Although they never met before, Mandela gives close attention to his guest. Then, at 0.46 Mandela’s maid entered the room for tea servce. As you see, Mandela gives great interest all the persons around him. He introduced Mrs. Britz to Mr. Pinard, then gives thank for the service. We can give these as examples of key characteristics of charismatic leader: the sensivity to follower needs.
    Then, Mandela changes the subject, he was trying to create link with Mr. Pinard. While he poured teas, he said that, the English culture bringt South-Africa many beautiful things such as rugby, but the tea is the best thing that they bringt from the culture. I think this shows the characteristics of unconventional behavior and vision artuculation.
    Moreover, at 1.42 he started the conversation with the captains job. Because, he already had the information about the captain’s character (you can see if you watch the full film; before the captain visited Mandela, Mandela has searched his guest.), so he knew that the captain is devoting his work. At that pace, Mandela created a link with his sympathic complimant. “At least, no one’s trying to cut my head off while working”. After this, Mandela opened the topic by asking about the captain’s leadership philosophy. Mr. Pinard uttered his philosophy. Mandela strongly agrees the philosophy: “–That’s true, (the second one is for reinforcing the philosophy and encouraging the captain) –That’s absolutely true.” Therefore, Mandela continues on the topic by asking Mr. Pinard’s thoughts about motivating team and reaching over the limit. After Mr. Pinard’s ideas about the subject, Mandela explained his ideas by giving example of his past experiance. Then, Mandela changed his position which is known as the position of meeting the middle way by getting closer to his guest. Mandela uttered his main problem that he wanted to tell the captain. After a while the conversation ends.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald's ın vizyonu

Ultimate Loyalty Statistics

A brief history of McDonald's