NanoGıda

NANOTEKNOLOJİ
Kimya sektöründen, otomotive kadar çok geniş bir alanda ilerleyen nano teknoloji daha şimdiden küresel olarak çalışan 4 bin şirket ve 1.1 trilyon dolarlık büyüklüğüyle dev bir sektöre dönüştü.

NANO GIDA
Halen ABD ve Japonya’nın gıda pazarında kendine yer edinmeye çalışan nano-gıdanın toplam 200 şirket ve yıllık 2.6 milyar dolarlık cirosuyla henüz emekleme safhasında olduğu belirtiliyor. Nano-gıdaların en büyük avantajı ise ürünlerin içerisine yerleştirilen nano parçacıklarında saklı. Bu parçacıklar yardımıyla gıdaların sahip oldukları nitelikler kontrol edilebilir hale geliyor. Küçük birer kumanda kapsülü gibi çalışan bu parçacıklar üretici şirketler tarafından önce renk, lezzet veya kıvam özellikleriyle dolduruluyor ardından da ısı veya harekete duyarlı olarak programlanarak gıdaların içerisine yerleştiriliyor. Böylece tüketici nano-gıda teknolojisiyle üretilen gıdaların birçok özelliğini dilediği anda değiştirebiliyor.

Nano Gıda nedir?
* Nano teknoloji ve nano parçacıklarının kullanımıyla geliştirilen gıdalara denir.
* Gıdalar üzerinde moleküler boyutta gerçekleştirilen değişim renk, kıvam ve form başta olmak üzere çok farklı şekillerde kendini gösteriyor.
* Bu teknolojiyle geliştirilen çikolatalar istenilen seviyeye kadar sıcağadayanıklı hale getirilebiliyor.
* Dilimlenmiş patatesler kızartılmakiçin yağın içerisine atıldığında yalnızca belirlenen miktarda yağı bünyesine alıyor. Fazla miktarda yağ patate-sin içerisine işleyemiyor.
* Yiyeceklerin kıvamı ve rengi istenildiğinde ısı ve harekete göre değiştirilebiliyor.

NanoPizza  Ürünün en büyük özelliği ise ısıya göre lezzet ve kıvamının değişmesi. Pizza 100 derecede ısıtıldığında rengi kırmızı olurken lezzet bakımından da domatesi çağrıştırıyor. Ancak aynı pizza 200 derecede ısıtıldığında ise rengi yeşile dönüşüyor ve tadı da ıspanak lezzeti vermeye başlıyor.

Titanyumlu Çikolata
Bu alandaki en şaşırtıcı örneklerden biri ise şekerleme sanayisinden geldi. Bir çikolata üreticisi nano-gıda teknolojisi yardımıyla yeni tasarladığı ürününün kızgın güneş ışınlarının altında bile erimemesini sağladı. Çikolata 40 dereceye varan sıcaklıklarda bile erimiyor zira üzeri titanyum kaplı. Nano parçacıklarının içerisine doldurulan titandioksid maddesi kakao kreminin içerisine yerleştiriliyor. Isı artınca harekete geçen koruyucu tabaka çikolatanın erimesini engelliyor.

Yağ Dışarıda Kalacak
Kızartma yağının içerisine yerleştirilen seramik yüklü nano parçacıklar ise sıcakla birlikte açığa çıkmak üzere programlanıyor. Isının yükselmesiyle birlikte harekete geçen seramik parçacıkları kızartılmak için yağın içerisine atılan gıdaların yüzeyine yapışıyor. Seramik parçacıklar gıdaların üzerinde koruyucu bir zar oluşturarak büyük miktarda yağın emilmesini engelliyor.

Sudan Üretilen İçecek
 Kraft tarafından geliştirilen bir içecek tıpkı bir suya benziyor. İçerisinde bulunan binlerce nano parçacıklar sayesinde, şişenin üzerinde bulunan tuşlar
yardımıyla bu sudan portakal suyu, vişne suyu, soda, kola, viski gibi her türlü içeceğü bir kaç saniyede üretmek mümkün oluyor.

Filtreleme Sistemi
 Nano teknolojisi ile üretilen filtreler sayesinde artık süt kaynatmaya yada temiz su içebilmek için uğraşmaya gerek kalmıyor.
Nano filtreler sayesinde bunları yapmak daha kolay. SU ve süt gibi içecekler kaynatmadan tüm bakterilerinden arındırılabilecek. Üstelik aynı yöntem ile kırmızı beyaz şaraba dönüştürmek mümkün olacak.

Bakterisiz Ambalaj
 Bakteri oluşumunu tamamen ortadan kaldıran nano ambalajlar sayesinde çikolata gibi ürünler paketlenerek çok uzun yıllar tazeliğini koruyabilecek.

Nano ile Diş Bakımı
 Sakızların içerisine entegre edilecek nano parçacıklar sayesinde diş fırçalama zorunluluğu olmayacak. Parçacıklar sakızı çiğnemeye başladığınız andan itibaren
dişleri temizlecek.

FastFood Sağlıklı Kanola YağıFast Food restoranlarında kullanılan kanola yağının nanoteknoloji ile daha sağlıklı hale getirilmiş hali İsrail'de kullanılmaya başlandı.

Öngörü: Nano gıda sektörünün dünya çapında 2012 büyüme hedefi 5.8milyar $

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald's ın vizyonu

Ultimate Loyalty Statistics

A brief history of McDonald's