Sadakat Programları ve Mobilin Karadelik Etkisi

Mobilin karadelik etkisi, mobil çerçevede yenilenen katma değer zincirlerini yeniden gözden geçirilmesinin gerekliliğini vurguluyor… Mobil bugün insanların dünya ile iletişim kurmasını sağlayan ana mecra haline gelmiş durumda. Fred Wilson, (Amerikalı VC) birçok şeyin insanlar tarafından anlık olarak talep edilebileceği iş modellerinin yakın gelecekte yaygınlaşacağı görüşünde. Bu bağlamda verdiği en büyük örnek Uber’leşme… Fred’in belirttiği yapılar “Shared Economy” & “Referal Economy” olarak adlandırılan, birçok verimsiz aracının yerine P2P platformların direkt insanlarla & kaynaklarla buluştuğu, insan bağlantıları & paylaşımları üzerinden türeyen ekonomik tüketim yapılar. Tüketimi değiştirebilecek, gelecek vadeden en değerli konulardan biri olarak öne çıkan özetle, insanın kendi çevresinde yaydığı paylaşımların çevresindekiler tarafından önemsendiği anlık ihtiyaçları karşılayabilecek sosyal yapıların mobil çerçeve içinde yayılacağını söyleyebiliriz. Örneğin, insan kaynağı platformu üyesiyseniz bir organizasyonda tanıştığınız yöneticilerden size uygun niteliklerde birini aradığını öğrenebilir, sıcağı sıcağına kişilerle iletişime geçerek yeni fırsatları değerlendirme imkanına erişebilirsiniz.
Aslında bundan sonrası için yakın gelecekte mobilden sağlanan dataların arka planda yaşayan verilerle harmanlanarak size hizmet eden, ihtiyaçlarınıza göre biçimlenen aracılara dönüşeceğini öngörmek mümkün.
Mobile Convergence olarak popüler olan terim mobilin yarattığı yapışkanlık, bu bağlamda herşeyi içine çeken karadelik etkisiyle Telekom&Mobil teknoloji odaklı çıkan yeniliklerin tümünü aşağıdaki halkalar çerçevesinde konumlandırılıyor. (İçerik, Sadakat, Veri,Pazarlama, Ödeme, Sosyal)
mobilin karadelik etkisi, mobile convergence
mobilin karadelik etkisi, mobile convergence
Tüketici alışkanlıklarını takip etmek için markaların çeşitli yatırımlar yaparak bu katmanları öğrenmeye veya katma değerli hizmetler çerçevesinde ihtiyaçlarınızı karşılayacak firmalardan destek alarak mobili kullanmaya başlaması gerekiyor. Dijital verilerin anlamlandırılarak tekil platformda kullanıcıları özel hissettirecek iletişim çözümleri sunmak & farklılık yaratacak tüketiciyi çekecek faydaları “consumer locked-in” dediğimiz rekabet stratejileri kapsamında kullanmak markanızı farklı kılacağından sadakat bu katmanlar içerisinde farklı bir değer arz ediyor. Sadakat anlamında bu çerçevede neler yapılabileceğini kısaca özetleyecek olursak;
  • KişiselleştirmeYeni veritabanları inşa etmek. Satış, sosyal, dijital ve mobil verileri tek bir düzlem üzerinden analiz edilebilecek platformlara geçiş yapmak.
  • Müşteri davranışları analizi: Müşteri davranışlarını ve ihtiyaçlarını analiz edebilecek sadakat & üyelik çatısı altında konumlandırılmış kampanya & kupon çalışmalarıyla ürün/hizmet yelpazenizin dijitale taşınabildiği katma değerli bir deneyim dünyası oluşturmak. Bu yapı gereği arka planda bütünsel bir deneyim haritası çıkarmak, bunu raporlayabilmek mümkün hale geliyor. –holistic approach-
  • Mobil entegrasyon: Müşterilerinize 7/24 ulaşabileceğiniz tek kişisel mecra olarak, veri analizi yaparak sadakat programınızı bu ekran üzerinden konumlandırmanız şart gibi gözüküyor. Özellikle insanların hızla mobilleşen tüketimleri de gözlemlendiğinde; CRM çalışmalarınızın yeni yeteneklerle donanması ve böylelikle pazarlama faaliyetlerinizin özel deneyimler haline getirilmesi için tüm iletişimin mobile entegre biçimde ilerleyebilmesi şart.
  • Entegrasyon ve çoklu sadakat: Operatörlerin hızla yaygınlaştırdığı katma değerli sadakat programları giderek diğer sektör ve markalarda da yaygınlaşacak. ABD ve İngiltere gibi gelişmiş ülkelerdeki çoklu sadakat şirketlerinin yeni bir trend olarak yaygınlaştığı gözlemleniyor. Yukarıda belirttiğim Referal Economy & Shared Economy kapsamında değerlenecek yapının sadakate uyarlanmış hali denebilir. Kolektif bir sadakat yapısının yaygınlaşması; çoklu sadakat programlarını üzerinden geçiren Bellycard benzeri hizmetler Türkiye’de de yaygınlaşacak ve müşterilere sadakat konusunda tek noktada yardımcı olmaya çabalayacak. B2B tarafında markaları ikna etme, networking gücü ile beraber yayılabilecek dinamik, Türkiye’deki rekabet ortamının az olması nedeniyle pazarlama ve yeni fikirlerin değerlendirilmesi konusunda başlangıçta girişimcilere ağır yol kat ettirebilir. (Gelişmiş ülkelere oranla.)
  • Fayda ve fırsatları akıllı hale getirmek: Program dahilinde kaçınılmaz olan sadakat programlarının fayda & fırsat yönetimi olarak kullanılması ile tek bir platform üzerinden bütçelendirilmesi konusunda uygulamaların markanıza sunacağı akıllı yetenekleri gözlemlemek gerek. Kişiye özel iletişim & değer zincirleri oluşturmak bu bağlamda sadakat programlarının ana konusu, diğer yandan “impulsive buying” dediğimiz o an bir ihtiyaç olmamasına rağmen sunulan fayda ile satışı tetikleyebilen, fayda zinciri ile beraber kullanılacağı iletişim yeteneklerinin varlığını sorgulamak gerekli. Aslında mobilde yapacaklarınız basit bir tasarım veya iletişim çözümünün ötesinde, uçtan uca sizin ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek yaşayan platformlara yönelik olmalı.
Markalar kendi sadakat ve iletişim projeleri dışında başka markaları yastık olarak kullanabilecekleri interaktif iletişim araçlarına ihtiyaç duyabiliyorlar. Gerek ana iş alanlarının bu olmaması, gerekse ayrı bir özveri ve ekip gerektirmesi bu noktada kolaylık sağlayacak platformlara itiyor. Platformların, markaların sadakat & fayda yönetimlerine destek olacak ve diğer yandan birçok akıllı yeteneği kendi üzerinden sağlayarak yeni bir satış kanalı yaratacağını söylemek gerekli. Bu platformlar aynı zamanda zenginleşmiş müşteri deneyimleri de sağlayabilecek network yapısında olduğundan markanızın başka markalarla ortaklaşa fayda kampanyaları yürütmesine katkı sağlayan networkler olacaktır. Örneğin, bir ayakkabı satıcısı olarak ayak bakımı & ayakkabı konusunu farklı ürün ve hizmetlerle birleştiren 360 dereceyi çerçeveleyecek kampanyalar tasarlayabileceksiniz.
Peki bu kadar faydalı ve yetenekli bir platform neden ve nasıl kullanılacak?
Bu noktada da müşteri açıkça faydanın çekiciliğinden programlara katılacak. Ama bunun ötesinde bu tip fayda networklerinin içerik anlamında zengin olması ve P2P etkileşimlerinin olması gerekli… Bunların projelerde katalizör etkisi gösterecek araçlar olduğunu eklemek gerek.
Bazı başarılı sadakat programları
Starbucks, My Starbucks Reward
Starbucks sadakat kartı ile ödeme yapılan ürünlerden yıldızlar kazanılıyor. Biriken yıldızlar içecek, yiyecek & hediyelik ürünler için kullanılabiliyor. Ayrıca 2 adet sadakat seviyesi var. Green & Gold seviyelere yükselen kullanıcıları daha farklı ayrıcalıklar veriliyor. Mobile entegre edilen bu yapı ABD’de çok başarılı oldu. Öyle ki Starbucks pazarlama ekibi projeyi tüm dünyaya yaymak istemekte, hatta birkaç köşe yazarı sadakat programlarını firmalara ayrıca bir hizmet olarak satmak istediklerini belirtiyor. Yaklaşık 10 milyon kullanıcısı var.
JC Penney, Privilege Loyalty Program
Alışveriş yapan kullanıcılara puanlar veriliyor. Her 10 bin puan karşılığı 100 dolarlık hediye çeki kazanılabiliyor. Üyeler, yıl boyu belirli günler 2-3 kat puan, ücretsiz kargo, çekilişler gibi ek faydalardan yararlanabiliyor. Sadakat programı üyelerine doğum günleri & ilgi alanlarına yönelik kampanyalar yapılıyor. Yaklaşık 20 milyon kullanıcısı var.
Sephora, Beauty Insider
Online & Offline alışverişlerden puanlar biriktiriliyor. Benzer biçimde özelleştirilmiş iletişim & duyuru mekanizmaları var. Buna ek, yeni çıkan ürünlerin duyuruları & ücretsiz eşantiyonların iletilmesi sadakat kartı üyelerine özel sunuluyor.
Walgreens, Balance Rewards
Yukarıdakilerle paralel iletişim özellikleri taşıyan sadakat programı, özel olarak sadakat kartı üyelerine, kendilerine bakım uyguladığında, yürüyüş ve kilo kaybı ya da fiziksel etkinliklere katılım yaptıklarında puanlar kazandırıyor. Bunlar karşılığı üyeler hediye çekleri kazanıyor. Bu program diğer programlardan farklı olarak, hayatlarımızda önemli giderek artan wellness konseptini de sahiplenen sadakat üyeleri arasında sahiplenerek kendini farklılaştırmış oluyor.
Markanın sadakat programını değerleriyle ölçüşen bir içerikle konumlandırması, sadakati de basit bir kart bilgisi olmanın ötesinde sosyal-dijital-mobil eksenlerde kullanarak tüketiciye göre şekillenen programlar inşa edebilmek büyük bir farklılık yaratıyor.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald's ın vizyonu

Digital Loyalty: Dijital Sadakat ve POS entegrasyon, ödeme sistemleri

Ultimate Loyalty Statistics