Hafızanın Anahtarı

Flodida'daki Scripps Araştırma Enstitüsü bilimcileri, uzun süreli hafızanın oluşumunda kilit rol oynayan mekanizmayı keşfetti. Çalışmanın sonuçlarına göre, hafıza oluşumunda hücre hareketi ve gelişimini saülayan motor protein: miyozin IIB.
Araştırmayı yöneten Gavin Rumbaugh'ya göre, miyozin II'nin hafıza oluşumunda başrolde olduğunun kanıtlanması, beyindeki motor proteini etkinleştiren sinyal düzeneğini çözmeye çok yaklaştıklarına işaret ediyor: "Bunu başarabilirsek, insan hafızasını onarabilecek tedaviler geliştirebilir, Alzheimer gibi hastalıkların önüne geçebiliriz."
Miyozin II, üç sürecin birbirine başlanmasında rol oynuyor: bellek oluşumunda iki nöron arasındaki sinyal aktarımının güçlendirilmesi, sinaps bölgelerinde güçlenmiş sinyal iletiminin kalıcılığının sağlanması ve sinapsların gelişimini sağlayan F-aktin polimerinin nöron-içi düzenlemesi.
"Beyinde uyarılma, miyozin motorlarını harekete geçiriyor, bu da sinirsel iletişimi sağlayan F-aktin gelişimini tetikliyor." diyor Rumbaugh "Sinapsların gelişimi ve güçlenmesi sürecini beyin, deneyimlediklerimizi kaydetmek için kullanır. Artık anlıyoruz ki, yaşam deneyimlerimizi depolamamızı sağlayan, sinapslarda meydana gelen fiziksel reaksiyonlar."
Bilgiyi depolamak için beyinde pek çok paralel sürecin etkinleşmesi gerektiğini ekleyen Rumbaugh'a göre, "Bunlardan biri sekteye uğradığında bilkgi istikrar kazanamıyor ve hafıza kayboluyor. Miyozin II bu sürecin merkezindeki düzenleyici. Bu proteini farmokolojik olarak kontrol edebilirsek, anılarımızı da istediğimiz gibi kontrol edebilme potansiyelimiz var demektir."



kn:ntvbilim
www.scripps.edu/newsandviews/e_20100830/rumbaugh.html

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald's ın vizyonu

Ultimate Loyalty Statistics

A brief history of McDonald's