Düşüncelerimizi nasıl zenginleştiririz

Beyin yolları 
Beyin, nöron adı verilen hücrelerden oluşur. Bu hücrelerde sinapslar ve dallantılar denen sinir uçları bulunur. Sinir uçları, birbiriyle iletişim kurmak için kimyasal ve elektriksel uyarıcılar salgılar. Bu iletişim, beyinde nörolojik yollar oluşturur ve beynin çalışma şeklinin temelidir. 

Birşeyi ilk kez öğrendiğinizde, beyin yolu ya da bağlantı zayıftır. Belli bir düşünceyi ne kadar sık düşünürseniz, söz konusu yol o kadar güçlenir. Bu da otomatikleşen ve sonuç olarak bilinçaltında gerçekleşen bir düşünme alışkanlığı oluşturur. Buna beyin eğitimi denir. 

Beyin yollarının nasıl oluştuğunu örneklemek için bisiklet binmeyi öğrenme şeklimize bakalım. Bisiklete binmeyi ilk kez öğrenirken, dengede durmaya, gözünüzü yoldan ayırmamaya, gidonlara tutunmaya ve istediğiniz yönde gitmeye bilinçli bir şekilde dikkat etmeniz gerekir. Sonrasında, ne kadar çok egzersiz yaparsanız, bisiklete binmeye yönelik beyin yollarınız o kadar güçlenir. 

Sonunda, düşünmeden bisikletinize binme ve bisikleti kullanma becerisine sahip olursunuz. Otomatiğe bağlamış olarak işinizi görürsünüz. Daha önce dikkatinizi bilinçli olarak odaklamanız gereken şeylerin tamamını koordine eden güçlü bir beyin yolu yaratılmıştır. Bir anlamda, beyninize yeni bir yazılım -bisiklete binme yazılımı- yüklenmiştir ve zihninizde sorunsuz bir biçimde çalışmaktadır. 

Bakış açısı ve kendine saygı nasıl oluşur? 
Beyniniz, bakış açınızı ve kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi oluştururken de aynı şekilde çalışır. Çocukken, bakış açılarınız ve kendiniz hakkındaki düşünceleriniz, hayatınızdaki önemli ve etkili insanlardan -ebeveyniniz, kardeşleriniz, öğretmenleriniz, arkadaşlarınız, vb.- duyduğunuz ve inandığınız mesajlar sonucu oluşur. 

Örneğin, çocukken sınıf arkadaşlarınız sürekli sizinle alay etmişlerse ve onlarla oynamanıza izin vermemişlerse, büyük ihtimalle, arkadaşlar ve sosyal durumlar hakkında olumsuz bir bakış açısına sahip olursunuz ve bu konuda kendinize güveniniz çok az olur. Sonuç olarak, bir yetişkin olduğunuzda, aşağıdakine benzer düşüncelerle kendinizi endişeli, korkmuş ve gergin hissettiğiniz sosyal toplantı ortamlarında obsesif düşünme şekli, bu düşünme biçimlerini ve beyin yollarını yansıtma otomatik olarak görülebilir:

• İnsanlar beni sevmiyor.
• Mecbur oldukları için davet ettiler. 
• Hiç kimse benimle konuşmayacak. 
• Ne söyleyeceğimi bilmiyorum.

Duygusal enerjiyle yüklenmiş ve sağlam bir kanaatle desteklenen bu inançlar, sizin hakim düşünce şekliniz ya da hakim bakış açınızdır. Bunlar bir huy gibi otomatiğe bağlanmış olarak çalışır ve bilinçli ya da bilinçsiz olarak duygularınızı ve hayat koşullarına tepkilerinizi tetikleyen düşüncelerdir. 

İyi haber: Düşünce biçimleri değiştirilebilir! 
Bakış açınızın ve inançlarınızın -neler düşündüğünüzün ve hissettiğinizin- farkında olduğunuzda, yeni düşünce ve davranışları bilnçli bir şekilde seçmek ve geliştirmek suretiyle yeni beyin yolları yaratmayı tercih edebilir ve deneyebilirsiniz. Sürekli uygulama sonucu, yeni düşünceleriniz, hakim düşünceleriniz haline gelecek ve eski düşünce biçimlerinizin ve bakış açılarınızın yerine geçecektir. 

Yeni beyin yolları nasıl yaratılır? 
1. Adım: Farkındalık – Değişim, farkındalıkla başlar. Farkındalık, tetikte ve uyanık olduğunuz bir bilinçlilik halini tanımlar. 

Farkındalık, şunları yapmanızı sağlar: 
• Düşünce, duygu, kelime ve eylemlerinizin farkına varmak 
• Bakış açınızı ve inançlarınızı tanımlamak 
• Hakim beyin yollarınızın hayal ve hedeflerinizi destekleyip desteklemediğini belirlemek 

Uygulama: Dikkatinizi şimdiki zamana odaklayın: 
• Ne görüyor, duyuyor, kokluyor, tadıyor, hissediyorsunuz? 
• Aklınızdan hangi düşünceler geçiyor? 
• Kendi kendinize konuşmanızı aktif bir biçimde dinleyerek hangi beyin yolunun faaliyette olduğunu anlayabileceğinizi unutmayın. 

2. Adım: Seçim – Seçim, bir karar vermek, sağlıklı bir bakış açısını, hayal ve hedeflerinizi destekleyen düşünce ve hisleri bilinçli olarak seçmektir. Seçimin eşlik ettiği farkındalık, şunları yapmanızı sağlar: 
• Düşüncelerinizin sorumluluğunu almak
• Arzu ettiğiniz sonucu destekleyen bilinçli seçimler yapabilmek 
• Hayal ve hedeflerinizi desteklemek için şimdiki zamanda mevcut olan yaratıcı gücü anlamak ve kullanmak 

Uygulama: Düşüncelerinizin farkında olmayı seçmek:
• Arzu ettiğiniz bakış açısını ya da hedefi seçin. 
• Bakış açınızı ya da hedefinizi besleyen düşünce, duygu, kelime ve eylemlerin listesini yapın. 
• Listenizi günde en az iki kez -sabah kalktığınızda ve gece yatmadan önce- okuyun. 

3. Adım: Değişim – Değişim, sürecin en zorlu kısmıdır, yaptığınız seçimleri uygulamaya başladığınız andır, bakış açınız ve hedeflerinizle ilgili düşünce ve duygularınızı dönüştürdüğünüz noktadır. 

Bu, başarısızlık korkusu yaşadığınız anlar hiç olmayacak demek değildir. Aynı şekilde, belli zamanlarda başarılı olma yetinizi sorgulamayacağınız anlamına da gelmez. Bunun anlamı şudur; beyin yollarının hayatınızı sabote ettiğini fark eder etmez:
• Duygularınızın bilincinde olacaksınız.
• Düşüncelerinizi tanımlayacaksınız.
• Dikkatinizi, hayallerinizi doğrudan destekleyen düşünce, duygu, kelime ve eylemlere kaydıracaksınız. 

Uygulama: Yeni düşüncelere sahip olun ve arzu ettiğiniz sonucu sabote ettiğinizi fark ettiğiniz an düşünce şeklinizi değiştirin: 
• Sabote eden beyin yollarının işbaşında olduğunu fark ettiğiniz an, 2. adımda (Seçim) yaptığınız listeyi kullanın. 
• Beyin yollarınızı fark ettiğinizi ve dikkatinizi arzu ettiğiniz şeye yeniden odakladığınızı kendinize itiraf edin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

McDonald's ın vizyonu

Ultimate Loyalty Statistics

A brief history of McDonald's